top of page

ATEŞLİ ÇOCUĞA YAKLAŞIM


ATEŞ , normal bir vücut savunma mekanizmasıdır .Ateş bir hastalık değil sadece belirtidir.Çocuğun genel durumu ateşin derecesinden daha önemlidir.

ATEŞİN FAYDALARI , Enfeksiyon bölgesinde kan akımı artar. Ateş ile birlikte salınan bağışıklık maddeleri ile mikroorganizmaların çoğalması azalır.

ATEŞİN ZARARLARI , Oksijen, enerji ve sıvı gereksinimi artar. Fiziksel olarak vücudu yorar halsizleştirir . Altta yatan kronik hastalığı varsa belirtileri artabilir. Bilinç değişikliklerine (baygınlık, sayıklama) neden olabilir.Havaleye (ateşli nöbet) neden olabilir.

ATEŞ NEDENLERİ Çocukluk yaş döneminde en sık enfeksiyonlar olmakla birlikte aşılama , diş çıkartma , sıvı kaybı , yüksek çevre ısısı , romatizmal hastalıklar , onkolojik hastalıklar vs

ATEŞ İÇİN RİSKLİ GRUPLAR Kronik akciğer, karaciğer, böbrek ve doğuştan kalp hastası olanlar.Bağışıklık sistemi yetersiz veya baskılanmış olanlar. Doğumsal metabolizma hastalıkları. Daha önce KONVULSİYON (ateşli yada ateşsiz havale) öyküsü olanlar.

FEBRİL KONVÜLSİYON (ATEŞLİ HAVALE) Çocukluk çağı nöbetlerinin en sık olanıdır. Hastaların çoğu 5 yaş altı ve en sık da 6 ay-3 yaş aralığı arasındadırlar. Ateşli hastalık döneminin en fazla ilk 24 saati içinde görülme oranı yüksektir.

ATEŞLİ HAVALE SIRASINDA YAPILMASI ÖNERİLENLER İlk kez geçirilen ateşli havale ebeveynler için genelde korkutucu olmakla birlikte , paniklemeden çocuğun yan yatırılması, nöbet duruncaya kadar yanında kalınması ve nöbet süresinin belirlenmesi uygun bir yaklaşımdır. Çoğunlukla ateşli havaleler birkaç dakika içinde kendiliğinden geçer. Çocuğun genel durumu iyi ve solunumu rahatsa ateşini ölçün , düşürmeye çalışın ve doktorunuza yada hastaneye başvurun. Aksi takdirde vakit kaybetmeden acil servise başvurun. Havale geçirmiş olan hastaların altta yatan hastalık ve tedavisi için muayene edilerek risk faktörlerinin değerlendirilmesi gereklidir.

SEMPTOMATİK ATEŞ TEDAVİSİ Amaç vücut ısısının normale döndürülmesi değil büyük çocukların kendini iyi hissettiği küçük çocukların ise rahatladığı bir vücut ısısı düzeyi tedavi için yeterlidir.

HAFİF ATEŞ , Giysileri çıkarılır , bol sıvı verilir , ortam ısısının 25 ºC’nin altında tutulmasına dikkat edilir. Ateşli havale öyküsü yoksa ateş düşürücü genelde gerekli değildir

YÜKSEK ATEŞ , Yaşı ve kilosuna uygun ateş düşürücü verilir , gerekli ise ( havale öyküsü yada dirençli yüksek ateş ) soğuk olmayan ( ılık-serin 29-32 ºC) suyla kompres yada banyo ile fiziksel soğutma uygulanabilir

LÜTFEN DİKKAT !!!!

Bebeğiniz 3 ayın altında hatta yenidoğan ise , konvülsiyon (ateşli havale) öyküsü varsa, yüksek ateş var düşmüyor veya uzun sürüyor ise, ateşle birlikte döküntü gelişirse , kusuyorsa ve sıvı içemiyorsa yada sıvı içmeyi reddediyorsa , çok uykulu uyandırmak zor yada çok huzursuzluk içindeyse , solunum güçlüğü veya hızlı solunum varsa , ense ağrısı veya ense sertliğinden şikayet ediyorsa , toksik görünüyorsa ( Cilt rengi soluk veya mor , huzursuzluk aşırı ağlama veya ağlamama, emmeme , aşırı halsizlik , uykuya eğilim veya baygınlık , hızlı veya çok yavaş soluk alıp verme vs ) DOKTORUNUZU ARAYINIZ ! LÜTFEN DİKKAT !!!!

Ateşin düşmesi altta yatan hastalığın tedavisi anlamına gelmediği gibi ciddi bakteriyel enfeksiyon ile viral hastalık ayırıcı tanısına da yardımcı olmaz . Hastanın doktorunuz tarafından öyküsü , fizik muayenesi ve gerekiyor ise laboratuvar testleri ile birlikte değerlendirilerek tedavisi en uygun ve güvenli yoldur.

Uzm Dr Selami ÖNDER , Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı , Pediatrician

İletişim : 0 252 6128010 / 0 532 3560393 Mail : selamionder@mynet.com

Web: https://selamionder.wixsite.com/cocukdoktorufethiye

Adres : Tuzla Mah 522 sok No:2 D:1 Fethiye / Muğla /Turkey

Commentaires


Les commentaires sur ce post ne sont plus acceptés. Contactez le propriétaire pour plus d'informations.
bottom of page